Skip to main content

De Zeester, van alle wateren thuis

Waar wordt er gedoken?

Als er ergens een waterplas ligt die beduikbaar is, is de kans groot dat er reeds minstens één zeester duiker gepasseerd is.
Zeesterren duiken graag, en veel.
Hieronder een beperkte opsomming van onze favoriete duikstekken.

Wekelijkse trainingsduik

Het Zilvermeer

Bijna elke week is De Zeester in het Zilvermeer te Mol te vinden.
Hier vindt op dinsdag onze wekelijkse trainingsduik plaats. We verzamelen om 19h30 aan de waterkant voor de ploeg-indeling. Heel veel vis is hier niet te vinden, maar het Zilvermeer is wel een ideale trainingsput. Het hier aanwezige onderwater-museum biedt veel oriënterings-punten om je weg te vinden.
De mooi nagemaakte onderwaterstad "atlantis", met z'n zeepaardjes en zuilen, is fijn om tussendoor te zwemmen.

Af en toe maken we ook een uitstap naar een ander meer in de buurt. Zo hebben we sinds kort de toelating om ook in de Melle te duiken, in Turnhout.
Verder zijn onze winterduikers van het avontuurlijke type en verlaten zij regelmatig de gebaande paden om nieuwe plassen te verkennen.

Ideaal voor beginners

Zwembaden

Elk jaar gaan we met onze beginners een zwembad-duik doen, om voor te bereiden op het echte werk in open water.
Vroeger was dit in Nemo33 te Ukkel, maar tegenwoordig worden we dichter bij huis bediend: in Todi, Beringen, is een waterzuiveringsinstallatie van de oude steenkoolmijnen omgebouwd tot duikbassin. Hier kunnen onze beginners hun eerste palmslagen doen tussen de tropische zoetwatervissen.

Ons huisrif

Zeeland

Eén van de mooiste duikgebieden ter wereld ligt vlakbij: natuurpark Oosterschelde. Een verzameling van een 50-tal duikplaatsen die tegelijk prachtig en soms ook uitdagend zijn. Als de plankton in bloei staat (in het voorjaar) is de zichtbaarheid soms erg slecht, en afhankelijk van de plaats kan het zelfs op de kentering nog stevig stromen. Maar net dit gegeven maakt van de Oosterschelde de perfecte leerschool. Wie hier z'n strepen (in ons geval sterren) heeft behaald kan letterlijk overal duiken.
De Oosterschelde en bij uitbreiding ook het Grevelingenmeer zitten vol verrassingen. Vissen groot en klein, grote kreeften en krabben, en af en toe een inktvis bevolken de rotsblokken, verstopt tussen wier, anomonen en kokerwormen.
Elk jaar met de lange weekends van het voorjaar (1 mei, hemelvaart, pinksteren) staan de Zeesterrren verzameld op een Zeeuwse camping. Meerdere duiken per dag, samen eten, gezelligheid 's avonds, ... het maakt dat we elk jaar naar deze weekends uitkijken.

De skills aanscherpen

Steengroeves

In de Ardennen vinden we een aantal onder water gelopen steengroeves terug, en ook het stuwmeer van Barrages de l'eau d'heure. Ook hier passeren we enkele keren per jaar.
Hier wordt menige openwaterproef uitgevoerd ter behalen van het volgende brevet. De mogelijkheid om hier verticaal te dalen en te stijgen maakt deze omgeving ideaal voor het oefenen van gecontroleerde stijgingen en reddingen.
Ook het avontuur van te duiken tussen achtergelaten machines, en de mooie vissen die hier in de loop der jaren zijn gekomen, maken steengroeveduiken heel fijn om te doen.

voor gevorderden

Noordzee

Vanaf niveau driester duiker kan je mee op occasionele uitstappen naar de Noordzee. Met een gecharterde boot varen we dan naar een wrak voor de Belgische of Noord-Franse kust. We gaan hier niet langs de bodem naar het wrak maar "in het blauw", en zo gaan we ook weer naar boven gaan. Een langer verblijf op relatief grote diepte maakt dat ook decompressiestops zijn aangewezen. Daarom is een zeker niveau van kennis en ervaring hier echt wel noodzakelijk.
Maar wie daarin slaagt wordt beloond voor de moeite: de wrakken van de Noordzee zijn letterlijk de kraamkamers van de onderwaterfauna. Hele scholen vis zijn hier veilig voor visnetten, en vinden hier beschutting tussen de anjelieren die het hele wrak begroeien.

samen kamperen in de zon

Middellandse Zee

Elke zomer gaan er wel een paar Zeesterren met hun gezin samen een camping opzoeken in Spanje, Italië, Frankijk of Kroatië. Van hieruit worden dan gezamenlijke duiktrips ondernomen met een plaatselijke duikschool.
Het prachtige onderwaterleven, gecombineerd met de cultuur en natuur van de zuidelijke streken, maakt deze vakantie tot een jaarlijkse belevenis.

Atlantisch of (sub)tropisch

Jaarlijkse duikstage

Elk jaar wordt er ook nog een reis georganiseerd, zuiver om te duiken. Soms gaan we Atlantisch te water (Schotland, Ierland, Noorwegen). Soms zoeken we het wat zuidelijker (Malta, Zuid-Spanje, Ibiza, ...) en af en toe gaan we helemaal tropisch (Egypte, Malediven, ....)